Γιαννόπουλος Κώστας

Ο Κώστας Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέπτυξε επιχειρηματική δράση στον τομέα της πληροφορικής και του τεχνολογικού εξοπλισμού και συνεργάστηκε με εταιρείες του χώρου παγκόσμιας φήμης, όπως η ΙΒΜ, η Hewlett Packard και άλλες.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος διέκοψε κάθε επιχερηματική του ενασχόληση, όταν τον Ιανουάριο του 1995 ο μικρότερος του γιος, Ανδρέας, διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 10 ετών. Στη διάρκεια της σκληρής μάχης για τη ζωή του ο μικρός Ανδρέας οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Συλλόγου που θα αναλάμβανε την υποστήριξη και την προστασία όλων των παιδιών που είχαν ανάγκη. Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος πίστευε ότι κάθε παιδί αξίζει ένα χαμόγελο και για το λόγο αυτό ονόμασε το Σύλλογο "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Όταν ο Ανδρέας «έφυγε», ο Κώστας Γιαννόπουλος αφοσιώθηκε πλήρως στην εκπλήρωση της επιθυμίας του γιου του. Από τα πρώτα του βήματα απλοί πολίτες και επιχειρήσεις αγκάλιασαν το όραμα του μικρού Ανδρεά και έγιναν θερμοί φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στις προσφορές, δωρεές και την υποστήριξή τους έχει
συμπληρώσει 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας και έχει γίνει σημείο αναφοράς στο πεδίο της
προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και πρακτικών με σκοπό την προστασία των παιδιών και των οικογενειών σε κίνδυνο. Με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του, την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πεδίο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει σε Διεθνείς Οργανισμούς και Δίκτυα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού και υλοποιεί σειρά προγραμμάτων σε διαφορετικά πεδία που άπτονται της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Γιαννόπουλος είναι μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα
Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά (ICMEC) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe). «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απολαμβάνει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και συμμετέχει στο Τμήμα Δημόσιας Πληροφόρησης του ίδιου οργανισμού. Ο ελληνικός οργανισμός είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά του Δρόμου (EFSC), του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών (CHI), ενώ λειτουργεί από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος έχει συμβάλλει στη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Διαχείριση
προβλημάτων στο Νηπιαγωγείο για την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό», Εκδόσεις Ελένη
Μέλου, Αθήνα 2012.

Ενότητα: 
3η ενότητα: Ποια Κοινωνία;